Verzekeringsinformatie

Wat verandert er in de prestaties, vergoedingen en verzekeringen in de mondzorg vanaf 1 januari? De KNMT zet de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje.

Tarieven & prestaties

Basisverzekering: verzekerde zorg

  • Wie voor zijn 18e jaar een volledig frontelement verliest of bij wie een frontelement niet is aangelegd, kan die tot zijn 23e jaar laten vervangen met vergoeding vanuit de basisverzekering. (Was: 18 jaar).
  • Eigen bijdrage van 10% voor een klikgebit (meso- en suprastructuur) in de onderkaak, en 8% voor een dergelijk gebit in de bovenkaak. (Was: € 125 per kaak) Lees meer over de nieuwe eigen-bijdragestructuur gebitsprotheses
  • 10% eigen bijdrage voor reparaties en rebasing van gebitsprothesen. (Voorheen geen eigen bijdrage.)
  • Het klikgebit (meso- en suprastructuur) is voortaan onderdeel van de basisverzekering. Dat heeft tot gevolg dat patiënten, waarbij geen indicatie is voor een klikgebit en dit desondanks willen hebben, voortaan alleen de benodigde implantaten volledig zelf dienen te bekostigen. Voor de daarop te plaatsen meso- en suprastructuur geldt de hierboven vermelde eigen bijdrage.

Basisverzekering: vergoedingen

  • VGZ: voor klanten met een natura- of budgetpolis geldt dat zij alleen aanspraak maken op volledige vergoeding van een klikgebit (implantaatgedragen prothese) als zij zich laten behandelen bij een gecontracteerde tandarts of kaakchirurg. Bij VGZ geldt anders een vergoeding van 80% (van het totale bedrag). De beperkte vergoeding geldt niet voor klanten met een restitutiepolis.
  • Menzis: voor klanten met een natura- of budgetpolis geldt dat zij alleen aanspraak maken op volledige vergoeding van een klikgebit (implantaatgedragen prothese) óf kunstgebit als zij zich laten behandelen bij een gecontracteerde tandarts of kaakchirurg. Bij Menzis geldt anders een vergoeding van 75% (van het totale bedrag). De beperkte vergoeding geldt niet voor klanten met een restitutiepolis.
  • In tegenstelling tot wat we hier eerder meldden, hanteert CZ voor klanten met een natura- of budgetpolis in 2017 nog niet een vergoeding van 75% voor patiënten die zich volledig laten verdoven tijdens hun behandeling.

Aanvullende verzekeringen

Het aantal aanvullende verzekeringen is dermate groot dat de KNMT hiervan geen gedetailleerde analyse kan maken. Wel duidelijk is dat de onderlinge verschillen groot zijn, en dat de voorwaarden per verzekering jaarlijks ingrijpend kunnen wijzigen. Om patiënten te helpen met hun keuzes heeft de KNMT 9 tips op een rijtje gezet. Tevens adviseert de KNMT zo nodig de aanvullende tandheelkundige verzekeringen te vergelijken via één of meerdere vergelijkingssites.

Bron: KNMT